Dorn Therapie

Dieter Dorn, uit Beieren, heeft deze methode ontwikkeld, waarmee in Duitsland al erg veel gewerkt wordt, met succes.
Praktijk

Wat is Dorn therapie?

Dieter Dorn, uit Beieren, heeft deze methode ontwikkeld, waarmee in Duitsland al erg veel gewerkt wordt, met succes.

De Dorn therapie is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. Deze methode kan gebruikt worden bij aandoeningen, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. Op een zachte, maar krachtige manier, worden de verschoven wervels en gewrichten weer in hun ideale plaats teruggeschoven. Zo wordt een bekkenscheefstand opgelost, zonder medicijnen. De basis van de Dorn Therapie is altijd: de correctie van het beenlengteverschil.

De wervelkolom: De wervelkolom is een zeer stabiel, maar beweeglijk geraamte, waardoor ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid krijgt. Tevens is de wervelkolom het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg (de centrale zenuwstreng), die de hersenen met alle organen verbindt. De wervelkolom bestaat uit verschillende beweegbare wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden worden. De flexibele wervelkolom, met zijn vele gewrichten, worden door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel rechtop gehouden.

De wervelkolom bestaat uit:

Beenlengte verschil?

Bijna iedereen heeft lengteverschil van zijn/haar benen. Dit wordt veroorzaakt door het gedeeltelijk uit de kom raken van het kogelgewricht (subluxatie) in het heupgewricht (dit heeft een kom en een kop).
De beenlengte wordt door 3 gewrichten beïnvloed:

 

 • het enkelgewricht
 • het kniegewricht
 • het heupgewricht.

 

Meestal is de heup de boosdoener, waardoor er soms wel 3 cm verschil voorkomt. Dit zie je niet op een röntgenfoto.
In bijna alle gevallen wordt een steunzool voorgeschreven, maar deze heft niet het daadwerkelijk probleem op. Na rechtzetting van de benen d.m.v. Dorn therapie, kunnen de steunzolen uit de schoenen gelaten worden (mits deze alleen voor het beenlengteverschil voorgeschreven zijn).

Onze benen zijn de steunpilaren van het bekken. Als deze pilaren niet even lang zijn, staat het bekken uit balans en daardoor bekkenscheefstand. Indien dit niet verholpen wordt, kan dit leiden tot een heiligbeenscheefstand (hier staat de wervelkolom op) waardoor allerlei chronische klachten het gevolg kunnen zijn, o.a.:

 

 • scoliose
 • lage rugklachten
 • heupklachten
 • knieklachten
 • darm- blaasproblemen
 • nekklachten enz.

 

De Dorn therapie heft dit beenlengteverschil op een eenvoudige manier op. Wel is het daarna van belang dat je zelf iedere avond de correctie op bed, d.m.v. een handdoek, toepast (preventief).

Hoe komen we dan aan ongelijke benen?

 • door een val
 • na je vertilt te hebben
 • een misstap
 • zitten (stoel, autorit), vooral lang zitten in dezelfde stand
 • zitten met de benen over elkaar.

 

Hoe zie je dit dan?

Na optillen van de benen dienen beide hielen gelijk te staan, even hoog te zijn.
Vaak is dit niet het geval. Na de Dorn therapie toegepast te hebben, staan beide hielen weer gelijk, (beenlengteverschil is opgeheven).

Hoe wordt dit beenlengteverschil dan weer normaal?

Het beenlengteverschil wordt opgeheven door te werken op:

 • heup
 • knie
 • enkel

Hoe gaat een totale Dorn behandeling in zijn werk?

De behandeling bestaat uit het corrigeren van (zonder te kraken):
– het beenlengteverschil
– het SI-gewricht
– het bekken (sacrale wervels) en de lendewervels (lumbale wervels)
– de borstwervels (thoracale wervels)
– nekwervels (cervicale wervels)
– het sleutelbeen, aan beide zijden
– de schoudergewrichten
– de ellebogen
– de polsen
– de gewrichten in de handen.
Hierbij werk ik met mijn duimen langs de wervelkolom en druk tegen de wervels aan en aan jou wordt gevraagd te “pendelen”. Dit is het heen en weer gaan met de benen, de armen of het “nee” schudden van het hoofd. Het doel is om de spieren, die bij de verschoven wervel of gewricht horen, in beweging te brengen, zodat de wervel,bij het terugschuiven,op de juiste plek blijft zitten. De spieren sluiten zich dan als vanzelf erbij aan.

De Breuss massage

Dit is een massage voor of na een wervelcorrectie m.b.v. de Dorn methode.
Het is een zeer ontspannende rugmassage, gericht op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven, waarbij ik gebruik maak van Johannesolie.
De behandeling duurt ca. 30 tot 45 minuten.

Is de Dorntherapie voor iedereen?

Ja, deze therapie kan bij jong en oud worden toegepast.

Baby’s:
Tijdens de bevalling komt er veel kracht te staan op de wervels van het kind. Denk hierbij aan de nekwervels, de gehele wervelkolom en het bekken.
Vaak hoor je dan: het is een huilbaby.
Dit kind kan heel veel pijn ondervinden van het niet goed staan van bijv. de nekwervels. Ook komt heupluxatie (de kop ligt niet goed in de kom van het heupgewricht) veel bij kinderen voor. Dit zie je vaak door het verschil in bilplooi (linker en rechter been). Door het lengte verschil op te heffen d.m.v. de Dorntherapie, kan een heupbroek of spreidbroek voorkomen worden. Door de ouders deze eenvoudige techniek te leren, kunnen zij zelf hun kind helpen/behandelen.

Wanneer kan Dorn therapie niet toegepast worden?

 • Na een ongeluk waarbij rug- of gewrichtspijnen opgetreden zijn. Eerst dient dan d.m.v. een röntgenfoto vastgesteld worden of er niets gebroken of gescheurd is.
 • Als een cliënt/patient niet meer kan staan of zitten (alleen nog maar kan liggen).

Wat kan je verwachten na een Dornbehandeling?

 • Na de totale correctie van de wervels en gewrichten dien je 3 tot 4 dagen geen zware dingen te tillen of onverwachte bewegingen te maken (bijv. in botsauto’s te gaan zitten, tennissen, stenen sjouwen en leggen).
 • Je kunt wat spierpijn voelen enkele dagen na de behandeling.
 • Veel water drinken of thee is noodzakelijk na de behandeling voor de afvoering van de afvalstoffen die vrijkomen.