Aromatherapie

Aromatische/essentiële oliën worden al meer dan duizenden jaren gebruikt. Niet alleen voor de geur, maar ook voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld tijdens een massage.
Praktijk

Wat is Aromatherpie?

Aromatische/essentiële oliën worden al meer dan duizenden jaren gebruikt. Niet alleen voor de geur, maar ook voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld tijdens een massage. De Grieken en Romeinen gebruikten deze oliën in hun baden, in massages en om het haar en lichaam te parfumeren. Essentiële oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. Op deze manier hebben de oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Het lichaam neemt deze olië langzaam op, hetgeen soms wel 24-36 uur duurt.

Elke olie heeft zijn eigen specifieke uitwerking op specifieke delen van het lichaam, bijvoorbeeld gember heeft een positieve uitwerking op de spijsvertering, lavendel geeft ontspanning, citroen verkwikt, zwarte peper geeft een goede doorbloeding en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Essentiële oliën versterken het immuunsysteem, activeren de celdeling en kunnen ziektekiemen, bacteriën en virussen doden. Aromatherapie geeft een goede ondersteuning van de gezondheid en kan bij veel klachten ingezet worden.

Hoe worden essentiële oliën gebruikt?

Bij massage
De essentiële olie wordt verwerkt in een basisolie (amandel/olijfolie/zonnebloemolie) en daarmee kan het hele lichaam gemasseerd worden, of delen, zoals voeten, handen en hoofd.

Als verdamping
Door een brandend waxinelichtje onder een met water en essentiële olie gevuld bakje krijg je verdamping Dat is een goede manier om de lucht te zuiveren, de lucht te reinigen bij bijvoorbeeld griep of verkoudheid, of om nare luchtjes in huis te verdrijven, een ontspannende sfeer te creëren.

In baden
Door de warmte van het water worden essentiële oliën goed door de huid opgenomen.

Stomen of inhaleren
Stomen is een goede manier om de huid te reinigen en wordt veel gebruikt bij verkoudheid of griep. Een aantal druppels essentiële olie op een tissue of zakdoek is een goede manier om te inhaleren.

Naar gelang de klacht(en) of puur ter ontspanning worden essentiële oliën ingezet.
Voor ieder persoonlijk kan een eigen massageolie gemaakt worden gelet op de klachten of hetgeen waarvoor je komt.

Deze vorm van therapie is een onderdeel bij een lichaamsmassage of voetreflexbehandeling en als je wilt wordt een klein flesje met de olie meegegeven om thuis aan de slag te gaan.